Persbericht: kantoren in Annakerk al aan vernieuwing toe

BREDA - Dozen printpapier op de preekstoel, vertrouwelijke onderonsjes in de biechthokjes en in de sacristie de kantine. Personeel van NedMobiel voelt zich al jaren thuis in de Sint Annakerk aan de Bredase Haagweg, 15 jaar geleden aan de dienst onttrokken en gedoopt in bedrijfscomplex Annastede.

Zoals honderden kerken in den lande een herbestemming krijgen, zo onderging de neogotische Sint Annakerk (1905, architect Joseph Cuypers) in 2002 het ook. Het godshuis is een gewild visitekaartje. Eerst zat NedMobiel, expert in complexe infrastructuur en tunnelveiligheid, met een man of twintig aan personeel bovenin de kerk. ,,Daar zaten we nog veel mooier. Maar daar hadden we wel wat last van het geluid. En hinder van de temperatuurverschillen, zomer, winter. Van wat tocht en luchtstromen'', zegt John Heijmans van het bedrijf. Op de begane grond is het kantoor beter afgeschermd. ,,Maar dit is ook een fantastische plek. En qua geluid en luchtbehandeling zitten we hier beter.'' 

Verbouwing
De verbouwing indertijd van de kerk, door Ernst Havermans/Oomen Architecten, was behoorlijk bijzonder. Er is een glazen doos in gezet, een soort inbouwpakket. Los van de gevel, op een eigen constructie van palen. Bij binnenkomst ('Dit is het huis van God, de deur des Hemels') ontwaart zich een zee aan ruimte, met zicht op die grote glazen doos met kantoren. Met het vertrek eerder dit jaar van scholenkoepel Inos die een grote ruimte huurde is er plek vrijgekomen. Eigenaar Monumenten Fonds Brabant bezint zich nu op een nieuwe indeling van de 'kerk'. 

Unieke locatie
Mike Verhoeven van makelaarskantoor Steengoed en Partners bemiddelt in verhuur: ,,De kerk is een mooie, unieke locatie om te werken en te ontmoeten. Dicht tegen het centrum aan. Maar de tijden zijn veranderd. We gaan de kerk herpositioneren in de markt. Er is meer flexwerk, meer vraag naar kleinere werkplekken. We gaan een paar dingen aanpakken: de akoestiek en het moet allemaal wat frisser en wat lichter. Met minimale middelen een mooie slag maken.'' De investering zal enkele tienduizenden euro's vergen. De basis van Annastede is met ruim 2.200 vierkante meter aan werkplek goed, zegt hij. Er is nu 900 vierkante meter in gebruik. 

Billboard
Buiten staat al een billboard: 'Boost jouw business, ruimtes te huur vanaf 78 vierkante meter'. Dit jaar nog moet de verbouwing gebeuren, vult John van Steenderen, manager beheer en onderhoud van BOEi, gespecialiseerd in herbestemming en restauratie van cultureel erfgoed. BOEi voert namens het fonds de directie over de kerk. ,,Maar het is nog een hele puzzel. We zijn nog bezig met de vergunningen.'' Want zomaar even wat extra daglicht maken in het Rijksmonument gaat niet. ,,In de afgelopen jaren is het wel iets opgeschoven, zijn aanpassingen toch meer bespreekbaar. De oude constructie laten we in ieder geval intact. We gaan ruimtes toevoegen, extra wanden plaatsen. Netjes inpassen, met respect voor het gebouw. Niet metselen of breken'' Het glas past volgens Van Steenderen goed in de toekomst van het papierloze kantoor, zonder al teveel kasten. Blij is de manager met de pas opgeknapte Haagweg. Het mag buiten bij de entree nog wel wat opgefrist worden: ,,En wat vrolijker. De vlaggen zijn onderweg. Binnenkort komt de hovenier.'' In de periode tussen 2006 en 2015 zijn in het Bisdom van Breda 24 kapellen en kerken afgestoten.

 

BN DeStem
Palko Peeters